Вертикално озеленяване

Вертикално озеленяване

Вертикалното озеленяване e изпитан метод за обогатяване, допълнениеи разноообразяване на архитектурния образ на една сграда. Често той може да превърне дефекта в ефект, както и да подобри показателите по енергоефективност. С него могат да бъдат създадени изненадващи екстериорни ефекти и картини, променящи своето очарование съссмяната на сезоните. Не по-малко са възможностите за приложение и в интериора.Катерливата  и увивна растителност е най-благодатна за вертикално озеленяване и се използва за тази цел от векове.

Получаването на  „Зелена стена” по този начин, изисква определено време, за да може да бъде изпълнена цялата желана площ. За закрепване на растението, може да се използва фактурата на стената, изпълнена  от здрав материал. При по-голяма височина на фасадата, за катерливата растителност, се изисква осигуряването на специална конструкция. Конструкцията позволява да бъдат използвани и увивни растения.

Един от най-използваните видове конструкции са вантовите. Те представляват мрежа от неръждаеми стоманени въжета. На пазара има достатъчно специализирани фирми, които могат да изпълнят такъв вид конструкции за вертикално озеленяване на сгради.

 

В последно време спектърът, на използваните за вертикално озеленяване растения, се разшири значително със създаването на модулно изградени „зелени стени”. При тях, определени комбинации от растения се засаждат в модулни панели, които се сглобяват вертикално на специална конструкция, разположена пред фасадата на сградата. Осигурява се автоматична поливна система. Ползите за сградата са не само естетически, но и практически. Значително се редуцира външният шум. Температурите зад вертикалното озеленяване се колебаят приблизително с 25% по-малко от тези навън. Разбира се, този вид конструкции трябва предварително да е предвиден при конструктивното и архитектурно проектиране на сградата, за да са съобразени допълнителните натоварвания.

Озеленяването на архитектурни паркови елементи като перголи, беседки, арки, ажурни и плътни прегради (огради), вертикални подпори, подпорни стени, също спада към вертикалното озеленяване. При този вариант се използва увивна и катерлива растителност.

Ето някои растителни видове подходящи за вертикално озеленяване:

Увивни и катерливи– стъблото или листните им дръжки се увиват около подпората

1.Wisteria floribunda(обилно цъфтяща глициния)-буйно растящ, подходящ за слънчеви места. С красиви дълги лилави (по-рядко бели) цветове, ароматни.

2.Wisteria sinensis (китайска глициния)

3.Clematis sp.(повет)– подходящ за ниски архитектурни паркови елементи. Подходящ за слънчеви места или полусянка.

4.Hedera helix(бръшлян)– това е добре познатия ни бръшлян. Той е вечно зелен за разлика от по-горе посочените растения. Бавно растящ, но плътно покриващ. Прикрепва се, чрез адвентивни коренчета. Подходящ за сенчести места.

5.Parthenocisus quinquefоlia(петлистен партеноцисус)– прикрепването става с разклонени мустачки. Листопаден храст, бързо растящ, подходящ за стени и огради, за  всякакви изложения. Има красива есенна багра – пурпурно червено, дълго се запазват до късна есен.

6.Parthenocisus tricuspidata(триделен партеноцисус)  – като предния вид с по-различна форма на листата

7.Tecoma radicans(текома)- листопадна, подходяща за слънчеви места. Цветовете са големи оранжеви фунийки. Цъфти почти през цялото лято.

8. Rosasp.(катерливи рози)– различни сортове катерливи рози

9. Lonicera caprifolium(козоволистен нокът)– увивен, с опадващи листа, подходящ за ниски архитектурни паркови елементи.

10. Lonicera japonica(японски нокът) – полувечнозелен храст, увивен. Подходящ за слънчеви места.

11. Lonicera periclymenum (увивен нокът) – листопаден, ароматни цветове, подходящ за ниски архитектурни паркови елементи.

Растенията за „зелените стени” положени в панели са доста по-специфични от останалите. Те изискват подходяща среда за развитие. Подходящи са бавнорастящи тревисти растения, образуващи туфа, също и сукулентни растения. Ето някои видове : Carex  sp., Heuchera, Lisimahia, Sedum, папрати и др.

Ако използването на катерлива и увивна растителност за пергола , ограда или нещо  друго, може да се прилага от любител градинар, то този вид озеленяване се прави само от професионалисти. От подборът на растения  до монтирането на конструкцията е необходим екип от специалисти – архитекти, ландшафтни архитекти и конструктори.

Вертикалното озеленяване допринася за разнообразяване на околната среда в градски условия и за подобряване на жизнената ни среда.

Свържете се с нас

За повече информация и оглед на място, не се колебайте да се свържете с нас!

Изпратете запитване

За повече информация и оглед на място, не се колебайте да се свържете с нас!

Име *
Имейл *
Телефон *
Запитване
Политика за поверителност *