Декоративни водни площи

Декоративни водни площи

Водата като декоративен елемент все повече навлиза и в нашето обкръжение. Малко са парковете и градините по света, в които да не открием водна пластика, било то под форма на фонтан, каскада, разпрашаване, комбинация от тези елементи или на естествена природна форма. Безкрайно е разнообразието от ефекти, получени на базата на промяната на формата и състоянието на водата, нейното осветяване, комбинирано със звуци и мелодии … – архитектура на водата.​

Не по-малко привлекателна, обаче е гледката на естествените природни образувания: малко езерце с изворче; водно течение, проправящо си път в интересна скална структура; планинско поточе с водопад или пък разлята бавна рекичка. В този аспект японското градинско – парково изкуство е може би най-достойно за подражание. Неповторими са японските градини в пресъздаването на природни форми, задължително с участието на вода, в някой случаи умело наподобявана с пясък. Декоративен елемент, свързан с водата е японското каменно фенерче. То създава приятно чувство за уют…​

Оказва се, че една такава ‘малка водна площ’ не е никак безобидно съоръжение. Водният ефект трябва да съвмести в себе си ред инсталации и да отговори на куп условия, за да бъде удобен и безопасен за експлоатация: Водоплътност, автоматизирано допълване, преливник и връзка с канал, помпа и тръбна разводка, аерация, филтрация, подгряване на водата, подводно осветление, електро инсталация със защита срещу токови удари… , и какво ли още не.

Разбира се, най-важно за едно такова творение, е то да наподобява дадена природна форма до такава степен, че наблюдателя от пръв поглед да го асоциира с нея. Паркостроителят е изправен пред нелека задача : да създаде убедителна аранжировка като се помести в няколко квадратни метра. Тук веднага си проличава професионализмът. Всички са виждали ‘бетонна локвичка’ с няколко камъка и помпа с фонтанче, замазана на две на три от местния селски майстор. Съвсем различно е “нежно ромолене на високопланинско поточе” да освежава обяда на открито. Така би трябвало да “звучи” едно изделие, „пипнато“ професионално.

Не всеки може да си позволи уникална аранжировка на място от естествени материали. Фирма Мr. Green предлага и друга техника за ефектна имитация на скални форми – отливки от фибростъкло : след оформяне на модел от парчета скални повърхнини, може да се свалят произволен брой отливки, доста по-приемливи като цена.

Водата в градината може да се яви и като друг елемент – чешмата(със или без тази реална функция), силно застъпена в нашия бит. Едно грубо каменно корито, комбинирано с ефектна бамбукова чешмичка, могат да произвеждат нежен и приятен звук – типичен японски елемент. Представляват бърза за монтаж, ефектна комбинация.

Изграждането на един такъв елемент в дадена градина, не винаги се оценява правилно от инвеститора в България, но несъмнено увеличава лукса и комфорта неимоверно много. Екстри като : подводно осветление, отглеждане на декоративни шарани (koi), водни лилии, регулиране на замръзването на водата през зимата (с цел формиране на ледена пластика в каскадите) не са по джоба на всеки клиент.

Свържете се с нас

За повече информация и оглед на място, не се колебайте да се свържете с нас!

Изпратете запитване

За повече информация и оглед на място, не се колебайте да се свържете с нас!

Име *
Имейл *
Телефон *
Запитване
Политика за поверителност *